Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας

Βατερά

Τα Βατερά, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, είναι μια πλατιά αγκαλιά μήκους 8 χιλιομέτρων, που έχει βραβευτεί πολλές φορές με γαλάζια σημαία. Απέχει από τη Μυτιλήνη 50 χιλιόμετρα και από τη Βρίσα 2,5.

Η θάλασσα των Βατερών είναι βαθιά και τα νερά της κρυστάλλινα. Όταν φυσάει βοριάς είναι ήρεμη, ενώ η πλούσια αμμουδιά έχει ζώνες με πολύχρωμα χαλίκια. Στο δυτικό άκρο των Βατερών ρέει ο Αλμυροπόταμος, που φιλοξενεί πλούσια ορνιθοπανίδα, και κοντά στις εκβολές του ζουν πλήθος χελώνες. Η περιοχή είναι πέρασμα αποδημητικών πτηνών. Από το ξύλινο γεφύρι του ποταμού ο δρόμος συνεχίζοντας καταλήγει στο ακρωτήρι του Αγίου Φωκά.  Στο ανατολικό άκρο των Βατερών ρέει ο χείμαρρος του Βούρκου και στο τέλος της παραλίας υψώνεται το Κομμένο Ράχτο, που χωρίζει τα Βατερά από τις άλλες παραλίες. Αλμυρείχια στο επάνω μέρος της αμμουδιάς, στην περιοχή κυρίως του οικισμού των Βατερών, προσφέρουν φυσική σκιά το καλοκαίρι, ενώ οι γύρω λόφοι είναι στην πλειονότητά του πευκόφυτοι. 

Στον ορίζοντα, διακρίνεται στα αριστερά το ακρωτήριο Καράπουρνο στη Μικρά Ασία, αχνοφαίνονται οι Οινούσες, στο κέντρο προβάλλει η Χίος και δεξιότερα τα Ψαρά. Τα δειλινά είναι μαγικά, καθώς στη διαυγή ατμόσφαιρα αλλάζουν τα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού από το χρυσό έως το βαθύ μενεξελί, ενώ στο φεγγαρόφωτο η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν απόκοσμη. 

Τα Βατερά δεν αναπτύχθηκαν ως οργανωμένος οικισμός. Παλαιότερα υπήρχε εκεί τελωνείο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για λίγο ως καφενείο, πριν κατεδαφιστεί το 1975. Προς τα δυτικά και κοντά στον Αλμυροπόταμο ήταν τα «καμίνια», δηλαδή βιοτεχνίες κεραμιδιών και τούβλων, ενώ διάσπαρτα, ανάμεσα σε αγροκτήματα και αμπέλια, άρχισαν να κατασκευάζονται «ντάμια» ή μικρά σπιτάκια, που χρησίμευαν ως θερινές κατοικίες. Σταδιακά, χτίστηκαν μεγαλύτερα σπίτια και στη συνέχεια, με την ανάπτυξη του τουρισμού, δημιουργήθηκαν και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σήμερα τα Βατερά αποτελούν προορισμό για ποιοτικές διακοπές με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Διαθέτουν μεγάλη ποικιλία επιλογών για διαμονή, φαγητό και αναψυχή. Ξενοδοχεία, στούντιο και ενοικιαζόμενα δωμάτια διατηρούν, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, έναν φιλόξενο και οικογενειακό χαρακτήρα, ενώ εστιατόρια, ταβέρνες, παραλιακά μπαρ και καφετέριες διαθέτουν ομπρέλλες και ξαπλώστρες. Παράλληλα, προσφέρονται και θαλάσσια σπορ. Η μεγάλη γιορτή των Βατερών είναι στις 20 Ιουλίου, η γιορτή «τ’ Αγιού Λια», αφιερωμένη στο εξωκκλήσι που δεσπόζει στον λόφο πέρα από το Αλμυροπόταμο.      

Αλλά και τον χειμώνα κατοικούνται πλέον τα Βατερά, όπου λειτουργούν καφενεία και εστιατόρια. Όταν ο καιρός είναι καλός, γεμιζουν επισκέπτες από όλο το νησί, που συχνά απολαμβάνουν ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, πολύ διαφορετικό από αυτό του καλοκαιριού.