Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας

“Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μέσα στο Αιγαίο”

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Λέσβος, μια κοιτίδα πολιτισμού μες το Αιγαίο”, την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου , στις 19:00 στην παραλία του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο, με συνδιοργανωτές εννέα Συλλόγους της Λέσβου, που εδρεύουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα: Τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο Μυτιλήνης (Αθήνας), το Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας, το Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληνιών Αμαρουσίου κ όμορων δήμων “Ο Νόστος 2006”, τον Παλλεσβιακό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου, το Σύλλογος Παφλιωτών Λέσβου Αθήνας, το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, το Σύλλογο “Ο Πολιχνίτος Λέσβου”, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Σιγριανών “Το Σίγρι” και το Σύλλογο προστασίας και εξωραϊσμού περιβάλλοντος των απανταχού Χρουσιανών “ο Χρούσoς. Την εκδήλωση στήριξε έμπρακτα και ουσιαστικά ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και ο Δήμος Λέσβου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε: «Το Απολιθωμένο Δάσος και τα γεωλογικά μνημεία του νησιού διηγούνται τη δημιουργία του Αιγαίου». Προβλήθηκαν βίντεο με τον τόπο καταγωγής κάθε διοργανωτή Συλλόγου καθώς επίσης , βίντεο, για τις διάφορες μορφές τουρισμού και τον πνευματικό πλούτο του νησιού. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πολυπληθή χορωδία(70 ατόμων). Συγκεκριμένα από τη χορωδία της Νέας Ιωνίας , αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγίας Παρασκευής “Χοροταξιδευτές”. Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας και του Παγγεραγωτικού Συλλόγου της Αθήνας. Ακολούθησε γλέντι με Μυτιληνιά παραδοσιακή ορχήστρα( Βαγγέλης Σαραντίδης- Πάνος Βέργος-Ανδρέας Παπάς-Ιγνάτιος Σαραντίδης ), και κέρασμα με παραδοσιακά προϊόντα του νησιού. Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε ο Δήμαρχος Παλιού Φαλήρου κ.Διονύσης Χατζιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ.Εμμανουήλ Αρμένακας( εκπροσωπούσε το Δήμαρχο της Λέσβου κ.Γαληνό), ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Παλιού Φαλήρου κ Γιώργος Ασημακόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού κ Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο οποίος και μας μίλησε για μια πρωτοβουλία που ξεκινάει σε σχέση με το μαθητικό τουρισμό και τη Λέσβο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΓΕΣ – αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κα Αγγελική Σαραντινού, ο πρώην βουλευτής Στράτος Κόρακας, ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ κ Σταμάτης Μαλέλης, ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός,o καθηγητής Πανεπιστημίου Στράτος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος της οικογένειας Βαρβαγιάννη, εκπρόσωπος της οικογένειας Μυστακέλλη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Παλαιού Φαλήρου κ. Ρήγας Τζαμτζής, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ.Λασκαρίδης, η πρέσβειρα τουρισμού του Παλαιού Φαλήρου κα Μαρία Μιχαλοπούλου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος κόσμου Σκοπός των διοργανωτών ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκομένους να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της Λέσβου.

Οι περισσότεροι Βρισαγώτες της Αθήνας έδωσαν το παρόν, κάθισαν παρέες, όπως θα έκαναν στον Πλάτανο, κι έμειναν ως το τέλος της γιορτής. Τα χορευτικά τμήματα και οι χορωδίες μάς ταξίδεψαν στους ρυθμούς της παράδοσής μας και τα κεράσματα που προσφέρθηκαν από τους εννιά συλλόγους που συμμετείχαν φανέρωσαν ότι η Λέσβος μας είναι και γευστικός παράδεισος.

Η Βρίσα ήταν εκεί, μέσω του Συλλόγου της Αθήνας, δηλώνοντας την επιθυμία και την απόφασή μας να μην το βάλουμε κάτω, να συνεχίσουμε, παρά τις δυσκολίες, να ξαναφτιάξουμε και να αναπτύξουμε το χωριό μας. Το περίπτερο του Συλλόγου μας, πρώτο στη σειρά, είχε τραπέζια στολισμένα με κνικάτα τραπεζομάντηλα, που μας διέθεσε η συγχωριανή μας Κική Αθανασίου, και πρόσφερε ποικιλία εδεσμάτων.
Για την προσφορά τους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας εκφράζει θερμές ευχαριστίες στους κάτωθι χορηγούς:
· ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, για τις μεγάλες ποσότητες από νοστιμότατα (ως γνωστόν) παξιμάδια
.· Το παραγωγό Κωνσταντίνο Παππά για το βιολογικό λάδι «ΒΡΥΣΑ» και τις ωραίες ελιές.
· Την ποτοποιία ΕΠΟΜ –PERNOD-RICARD HELLAS για το άφθονο ούζο που διέθεσε, που τιμήθηκε δεόντως.
· Την κυρία Έρση Μαργαρίτη, για τη μεσολάβησή της, ώστε να μας διατεθεί το ούζο.
· Τον κύριο Γιώργο Διακορώνα για τον μαρινάτο γαύρο του, που έγινε ανάρπαστος
.· Την κυρία Κική Αθανασίου για την πλατσέδα της.
· Την κυρία Τασούλα Μωρατσκέλλη για την πλατσέδα της.
Οι ωραίες αυτές χειροποίητες πλατσέδες επαινέθηκαν από όλους και τιμήθηκαν καταλλήλως.·
Ευχαριστούμε επίσης και όσους βοήθησαν στη διάθεση των προϊόντων στο περίπτερο, καθώς η συρροή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και η συμβολή των χωριανών και φίλων πολύτιμη.

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση